Bord voor je Hof

Met elkaar cultureel erfgoed van de toekomst maken, kijkend naar het historische erfgoed van de wijk Hof van Delft. Dat is in een notendop Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft.

Archeologie Delft heeft veel informatie weten te vinden in de Hof van Delft over vroegere eetgewoonten. In museum Prinsenhof zijn veel schilderijen te vinden over hoe er werd gegeten door de elite ten tijde van Willem van Oranje. Het team van Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft gaat op zoek naar overeenkomsten en verschillen van gebruiken rondom het nuttigen van eten. Is dat heden ten dage anders dan vroeger? Wijkbewoners van de Hof van Delft vertellen hun persoonlijke verhaal (de eetpaspoorten) en kunnen meewerken aan de totstandkoming van, samen met keramiek kunstenaar Olav Slingerland, een uiterst uniek wijkservies. Op 19 maart 2017 is de onthulling in de Mandelezaal van museum Prinsenhof alwaar chefkok Yuri Verbeek voor genodigden een feestelijk gerecht zal koken.

Voeding, het is een veel besproken onderwerp. Al door de eeuwen heen een onderwerp dat men bezig hield. Tom Waits song een lied over ‘eieren en worstjes’ (Eggs and Sausage) en wie kent niet de countrynummer ‘Jambalaya (on the bayu)’ van Hank Williams? Maar wat maakt een maal bijzonder? Juist! Met disgenoten. Vrienden die ook van lekker eten houden, of met buren dan wel met familieleden. En hoe wordt het gerecht genuttigd? Doen we dit al eeuwen op dezelfde manier? Of is er een enorm groot verschil tussen het heden en verleden?

Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft omvat persoonlijke, unieke verhalen van hedendaagse (en de historische) bewoners van de Hof van Delft over de wijze waarop zij hun maaltijd nuttigen én het bord waarop dit maal gepresenteerd wordt. Via archeologische vondsten wordt het verhaal verteld van een buurtbewoner uit 1457, misschien nog niet eens zoveel anders dan hoe we dat tegenwoordig doen!

Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft is een project van de stichting DelftsPeil in samenwerking met: Museum Prinsenhof Delft, Stadsarcheologie, Maakbaar, Woonzorgcentrum Lindenhof en de Freinetschool.

Dit project wordt gefinancierd door: Fonds1818, Gemeente Delft, VSBfonds, Prins Bernard cultuurfonds.

 

logos

anita-teamAngelayvette bordolavNathalie bord