ELLEN

Woont in: Ministersbuurt

Sinds: 2000

Een maaltijd om niet te vergeten
Onlangs heb ik met vriendinnen spectaculair gegeten in een Scandinavisch restaurant in Den Haag: Bøg. Je kon kiezen uit gewoon of vegetarisch en daarna kwam gang na gang na hapje na hapje, na amuse, na tussengerecht. Bij elke gang een ander bord met op de helft ervan een streep eten, zoals biet op drie manieren bereid, waaronder opgeschuimd. Ik heb nog nooit op die manier gegeten.

Een bord met een bijzonder verhaal
Op 6 december wisselen we voor één maand van servies. Dit is ons kerstservies. Gezelligheid en samenzijn, het klinkt traditioneel, maar dat is Kerst voor mij. Mijn moeder is Noors en in Noorwegen is Kerst belangrijk. Samen eten, samen bakken, samen dingen doen. Vooral dat bakken is belangrijk, in de loop van de adventstijd worden zeven soorten koekjes gebakken en ook de peperkoekenhuisjes zijn Scandinavisch. Dit eetbord heb ik een jaar of vijf geleden gekocht. Met Kerst zelf eten we Ribbe: spareribs met speklappen erop uit de oven met aardappels, gehaktballetjes, witte worstjes en zuurkool met komijnenzaadjes erbij. Een machtig gerecht, waar je bier en aquavit, sterkedrank, bij drinkt.

Favoriete manier van eten
Ik houd van eten met vrienden aan een mooi gedekte tafel. Verder vind ik het vooral leuk als we met het hele gezin en de aanhang samen zijn.

Zou graag eens eten met
Yvette van Boven, de televisie-kok. Ze houdt van vergeten groenten en vertelt daar op een aanstekelijke manier over. Met Leidens Ontzet maakte ze de traditionele hutspot op een andere manier klaar. Niet met klapstuk, maar met karbonaadjes in zelfgemaakte sambal. Ook de uien werden eerst met sambal gebakken en de aardappels en peen kookte ze apart, om alles pas daarna door elkaar te stampen. De helft van Yvettes recepten zijn te ingewikkeld of bevatten ingrediënten die niet zo makkelijk beschikbaar zijn, maar het is wel leuk om naar te kijken. Met haar zou ik willen koken en eten. Dat mag iets zijn, wat ik niet ken; ik laat me graag verrassen.