JOKE

Woont in: de Ministersbuurt

Sinds: 1991

Een maaltijd om niet te vergeten
Dat was toen ik met mijn man op vakantie was in Japan en we in een bergdorp een maaltijd kregen, bestaande uit een heleboel gerechten in verschillende bakjes. Sinds die reis zijn we thuis ook uit kommetjes gaan eten en met stokjes.

Een bord met een bijzonder verhaal
We eten al drie jaar niet meer van borden. Dit kommetje heeft mijn man gekocht in Tokio, op de laatste avond dat we daar waren. De hoofdreden om uit een kommetje te eten, en met stokjes, is dat je dan automatisch minder eet. Wij Nederlanders eten vaak door tot we een vol gevoel hebben, terwijl het beter voor je lijf is om te stoppen als je denkt: ‘Nou oké, ik kan hier wel mee verder.’ Dat zeggen de Japanners ook: ‘Eet tot je voor 80 procent vol zit.’ In dit kommetje kan inderdaad 80 procent van wat op een bord past. Bijkomend voordeel is dat je met een kommetje makkelijker op de bank gaat zitten, wat we meestal doen.

Favoriete manier van eten
Ik vind het lekker als je veel verschillende smaken hebt en een hapje van dit en van dat kunt nemen. Als we uit eten gaan proberen we ook restaurants uit te zoeken die dat bieden. Maar het liefst eet ik zelfgemaakt. Ik ben opgegroeid met groenten, vlees en aardappelen, vreselijk vind ik dat nu. Het moet allemaal apart en creatief zijn. Sowieso ben ik al dertig jaar vegetariër, dus er mag geen vlees in zitten. En het moet gezond zijn, dus niet uit pakjes en zakjes komen.

Zou graag eens eten met
Mijn beste vriendin, Marga, die in Nieuw-Zeeland woont. Ik ken haar al bijna vijftig jaar en hoewel we elkaar niet zo vaak zien, appen we wel regelmatig. Eens per een, twee of drie jaar komt ze een maand naar Europa toe en zien we elkaar. Dat is altijd heel leuk. Qua eten sluiten we goed bij elkaar aan en net als ik kan ze ook echt genieten van zelfgemaakte maaltijden.