PETRAN
Woont in: de Ministersbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik heb bij Vodafone in Maastricht gewerkt. We hebben daar een kookclub opgericht van allemaal nieuwelingen uit de Randstad. We kookten heerlijk Portugees, Spaans, Zuid Amerikaans. Ik heb er goede contacten aan over gehouden. Nu werken een groot aantal in het buitenland.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik was 14 jaar toen ik met mijn ouders een cruise maakte over de Rijn. Tijdens het bingoën won ik een tinnen bord met een inscriptie van een schip. Het staat nu boven op de kast.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik kook altijd voor mijn vader. Ik besteed er niet meer dan 30 minuten aan. Mijn vader houdt van stamppot. Ik eet zelf het liefst kruidig, bijvoorbeeld iets uit de Indiase keuken.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
De Kookclub uit Maastricht. Een van de dames, een Portugese, heb ik al zes of zeven jaar niet meer gezien. Zij woont nu in Zwitserland. Of met Manon, zij woont nu in Australië. Maar ook met een verpleegkundige die ik ontmoette toen ik iedere week voor dialyse naar het ziekenhuis ging. Inmiddels heb ik een donornier en heb haar daarom lang niet meer gezien. Maar we hebben toch een hoop met elkaar meegemaakt.
OTTO
Eet in: Het Westerkwartier
Sinds: 2014
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Tien of twaalf jaar geleden was ik op weg naar Leerdam voor de verjaardag van een goede vriend. Ik had nog niet gegeten dus ben onderweg even gestopt bij een cafetaria. Het was een eenvoudige maar lekkere maaltijd. De serveerster vroeg of het had gesmaakt. Nou, ik hield het bord recht omhoog. Daar lag geen kruimel meer op. Een groter compliment kan je toch niet geven?!
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb eigenlijk alleen maar ‘functionele’ borden. O nee, ik heb nog een boerenbond bord waar ik als kind van heb gegeten. Ik heb er nog maar één, die gooi ik echt nooit weg.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Lekker thuis met de radio aan. Ontbijten doe ik met mijn bord op schoot.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Met de nieuwe burgemeester van Delft; Marja van Bijsterveldt. Ik heb haar al eens ontmoet en heb haar toen een doosje bonbons gegeven, dat kwam recht uit mijn ♡. Het zou gewoon een informeel hapje met babbeltje worden waarin ik haar vertel dat ik erg bezorgd ben over het bestuur van de stad.
BEP
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 1965
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Als ik jarig ben ga ik altijd met de kleinkinderen pannenkoeken eten. Vorig jaar ben ik 85 jaar geworden en heb ik een feest gegeven. Iedereen kon toen van een buffet opscheppen. Er was van alles en nog wat te kiezen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Toen ik 15 jaar was, kreeg ik een prachtig Delfts blauw bord met bloemen er op. Ik werkte toen bij een familie waarvan de man des huizes bij Rijkswaterstaat werkte. Toen hij overleed heb ik dat bord van zijn vrouw gekregen. Het is wel meer dan 100 jaar oud en het hangt nu in mijn huis boven de tafel.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Vorig jaar ben ik verhuisd naar een verzorgingshuis. Ik kookte altijd zelf, nu eet ik samen met andere bewoners. Ik lust niet alles hoor! Ik houd bijvoorbeeld niet van Chinees eten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Gewoon met mijn kinderen. Met kerst ben ik met mijn zoon en schoondochter lekker een dagje uit geweest en zijn we uit eten geweest.
YURI
Kookt in: het Westerkwartier
Sinds: 2002
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Ik kook voor bijzondere gezelschappen en voor speciale gelegenheden. Dus van ambassadeurs tot allerlei hoogwaardigheidsbekleders. Maar laatst was ik ontroerd. Ik gaf een workshop ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van iemand. Prachtig hoe mensen zijn, puur en met een verhaal. Ik kan dan ook zo genieten van een moment waarbij zo’n familie met elkaar aan het werk is en daarna met elkaar aan tafel zit.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb laatst hele bijzondere borden laten maken voor mijn vegetarische Vitello Tonnato (Een typisch Italiaans gerecht in de stijl van carpaccio). Bij een catering opdracht kwam ik borden tegen die van gevelplaten waren gemaakt. Van die platen die in Parijs en New York op gebouwen worden aangebracht. De gevelplaten die ik heb, komen uit Frankrijk enheb er 50 rechthoekige borden van laten maken.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Eigenlijk zit ik het liefst met mijn familie met een bord Oma vlees (langzaam gegaarde sukade met aardappelpoffertjes) op de bank. Of ga met mijn zoon en zijn vriendjes kokkels zoeken bij de Noorder Krammer in Bruinisse. Lekker vers op de BBQ met peterselie en knoflook!
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn inspiratiebron Prince. Helaas is hij vorig jaar overleden.
KARIN
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 2000
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Grote gamba’s in Portugal, gebakken in de oven met knoflook en dan met Portugees brood erbij. Dat brood doop je in de olijfolie en daar eet je die gamba’s bij. Het water loopt me weer in de mond! Ik ben keramiek-inkoper geweest in Europa en tien jaar geleden at ik die gamba’s voor het eerst toen ik in Portugal moest zijn. Vorig jaar juni ben ik voor het laatst gegaan met degene die mijn baan overnam, omdat ik mijn eigen zaak ging beginnen. Toen hebben we weer gamba’s gegeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord heeft een organische vorm en dat past bij mij; ik ben ook niet vierkant en bij mij hoeft het ook niet te netjes en te keurig te zijn. Ik houd erg van geglazuurde borden en door mijn baan als keramiek-inkoper van zowel serviezen als bloempotten heb ik goed de verschillende stijlen en kwaliteiten leren kennen. Ik verkoop deze borden in mijn winkel en heb ze ook thuis.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met vrienden. We hebben een vriendengroep waar we mee koken en iedereen doet dan erg zijn best. Dat zijn wel de topavonden. Er wordt dan lekker gekookt en de tafel wordt mooi opgedekt met mooie bloemen en net die details die kloppen. Dat vind ik een feest, nog leuker dan uit eten gaan.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn man en dan het liefst in Portugal vis eten aan het strand, een grote doradevis die op de barbecue wordt klaargemaakt. Met gebakken aardappeltjes, olijfolie en een simpele sla van sla met uien.
WIL
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 1962
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat was onlangs bij mijn buurvrouw Daniëlle met haar man en kinderen, een spontane uitnodiging. Daniëlle had op de markt een grote spitskool gehaald en daar had ze toch zo iets lekkers van gemaakt. De grote bladeren had ze even geblancheerd en daar een rolletje van gemaakt met gehakt, een uitje en gesneden spitskool erin. Aan tafel was het wel volle bak met haar man en hun drie kinderen erbij, maar heel gezellig. Het zijn ook leuke, hartelijke kinderen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik had een heel mooi art deco-servies in de kast staan. Daar aten we ook van. Op een dag had mijn man zin in chocola, dat in diezelfde kast lag. Hij wilde een stuk afbreken op de plank, maar die viel daardoor naar beneden. Mijn hele servies aan gruzelementen. Ik zie hem nog staan bij de kastdeur, zo bedremmeld dat ik verschrikkelijk moest lachen. “Ben je dan niet boos?” vroeg hij. “Natuurlijk niet, dat doe je toch niet expres?” “Ik zorg wel dat je een nieuw servies krijgt,” zei hij meteen. Van het art deco-servies zijn nog wel een paar dingen over, zoals dit grote bord.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn man samen, maar die is er niet meer. Ik kook wel voor mezelf hoor, anders blijf ik niet gezond. Maar niet meer met eerst een kaasje op tafel en een wijntje erbij. Ook het soepje vooraf en toetje na heb ik er afgehaald. Maar ik zorg wel dat ik groenten en eiwitten eet. Af en toe bak ik champignons, aubergine en paprika, dat doe ik dan in drie potjes en zo heb ik drie keer iets lekkers voor bij de jus van het vlees. Ik eet aan tafel, dat heb ik nooit anders gedaan. Een boterhammetje ’s middags kan nog wel bij de televisie, maar avondeten doe ik altijd aan tafel.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn moeder, zij was ook zo’n lekkerbek. Ze stond de hele morgen in de keuken, natuurlijk ook omdat we met een groot gezin waren. Mijn moeder was van het ouderwetse koken met veel boter: boerenkool, varkenskarbonaadjes en gehaktballen met lekkere jus. Alles wat een vet randje had, werd bij mijn moeder op haar bord gelegd. Met haar zou ik wel weer hete bliksem willen eten, met appel. We zouden dan over vroeger praten, bijvoorbeeld hoe ze mijn vader had leren kennen.
JANIS
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen ik met een kinderfeestje bij een snackbar ging eten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dat heb ik niet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn vader en moeder.
MARTA
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 2013
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat was een maaltijd bij mijn vader thuis. Hij zit op een kookclub en vindt het leuk om een vier- of vijfgangendiner te maken. Vooral als er meer mensen komen eten, slooft hij zich graag uit. Hij had een keer bietenijs gemaakt als voorgerecht. Dat vond ik zo’n fantastisch gerecht dat ik hem af en toe vraag om het weer te maken.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Deze bakjes zijn volgens mij van Dieke, ons huisgenootje. Ik vind het leuk als we Mexicaans eten, met al die kleurtjes van maïs en tomaten en avocado. Die kleuren passen leuk bij deze bakjes en het staat zo vrolijk op tafel. Ik weet niet waar Dieke ze vandaan heeft, maar ik vind ze wel heel leuk.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Mijn lievelingseten is sushi. Ik vind het fijn om met mijn handen te eten, dat het niet zo uitmaakt dat je knoeit, want dat doe ik bijna altijd. Ik eet het liefst met anderen samen en vind het leuk als huisgenoten vrienden of hun vriendjes meenemen. Dan blijf je ook langer aan tafel zitten om met elkaar te praten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Theaterregisseur Ivo van Hove. Wat hij maakt bij Toneelgroep Amsterdam vind ik heel gaaf. Ik zou graag willen weten wat voor persoon hij is en daar met hem bij een casual diner over willen praten. Dan zou ik wel iets willen eten waar ik niet te veel bij knoei, dus een fijne wokmaaltijd bijvoorbeeld. Die zou ik zelf maken; ik vind het leuk om te koken.
JASPER
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Spaghetti.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord hierboven, want toen ik kleuter was at ik hier van.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
De koning en koningin.
GASTON
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 2001
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Mijn vrouw en ik zijn een keer naar Indonesië geweest met zijn tweeën en maakten toen ook een busreis van zo’n twaalf uur door Sulawesi. Midden in de nacht, om drie uur ’s nachts of zo, stopten we ergens bij een wegrestaurant. Het zag er niet uit, was smerig en met tl-buizen verlicht, maar daar heb ik de allerlekkerste bonensoep ooit gegeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Vanuit mijn passie voor eten en mijn frustratie dat ik steeds minder goed mijn biologische ingrediënten uit de buurt kon halen, ben ik begonnen met het Kistje vol Smaak. Ik ben letterlijk in mijn woonkamer begonnen en heb samen met een vriend 40 kistjes getimmerd en een bakfiets gekocht. Het kistje staat symbool voor het eten in mijn leven.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Het maakt me niet uit, als het maar lekker is. Liefst in een rustige, warme omgeving met anderen samen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een echte topkok, zoals Sergio Herman of Jonnie Boer, en dan praten over eten. Ik zou dan het lievelingseten van die kok willen eten en dat mag best een boerenkoolstamppot zijn, zoals hij het thuis eet.
ROOS
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Tortilla’s.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Mijn geboorte bordje.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met de hand.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een bekende kok.
JOHANNA
Woont in: Ministersbuurt-West
Sinds: 2013
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik weet nog dat ik spinazie kookte voor mijn gezin. Ik heb een zoon en een dochter. Het zijn fijne kinderen en het was altijd gezellig. De maaltijden hier in de Lindenhof zijn ook gezellig. Vaak zit ik met drie andere mensen aan tafel. Ik vind alles lekker.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Het is een bord van hier, van de Lindenhof. Van deze borden eten we.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met andere mensen eten vind ik gezellig, ook al zeggen ze nooit zo veel en ik ook niet.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn zoon en dochter. Ze komen drie keer in de week. Ik woonde altijd in Den Haag en heb jaren in Zoetermeer gewoond. Het gaat zoals het gaan moet. Je kan het toch niet dwingen. Ik vind het best.
EVI
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen het heel hard ging onweren en ik met mijn moeder en broertje onder de tafel ging zitten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord van m’n oma. Toen ik klein was at ik er altijd van. Het is doorzichtig met zwarte stippen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met m’n handen en overal kaas op.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Willem van Oranje.