STAN
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Een verjaardagscadeau (dat was een etentje en we kregen super lekkere dingen).
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dat is mijn baby bord.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen maar dat mag nooit.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Phineas en Ferb (uit de tekenfilm) of Freek Vonk.
ELS
Woont in: de Olofsbuurt
Sinds: 1989
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Hatseflats! Mijn man en ik kennen elkaar via het werk. Ik werkte bij een wijkcentrum in de binnenstad en voor het wijkkrantje mocht ik iemand interviewen. Ik vond Paul al leuk en dacht: ‘Als ik hem ga interviewen, kan ik meteen meer over hem te weten komen. Een van de vragen was ‘Wat is je lievelingseten?’ Paul zei toen: ‘Hatseflats’. Dat kwam uit zijn studententijd, dat ze allerlei restjes door elkaar deden in een pan, zoals rijst en groenten, en dan hatseflats alles door elkaar roeren. Dat is wel de maaltijd waar ik direct aan terugdenk en dat maken we nog best vaak.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dat is een sierbord van Dordrecht, omdat ik oorspronkelijk uit Zwijndrecht kom. We hebben een kleine verzameling Delfts blauwe sierborden van steden waar we iets mee hebben. Dat is ooit begonnen met een Delfts blauw bord van Delft, dat we gekocht hebben op een rommelmarkt in Brussel, waar we een weekend waren. Zo’n markt met van die kleedjes met spullen erop. We zagen dit bord en dachten: ‘Hee, da’s leuk, dat is van Delft’. Dus we vroegen wat het bord moest kosten en de marktkoopman zei: ‘Doe maar vijf euro. Later zagen we hier op de rommelmarkt in Delft deze zelfde borden liggen voor vijftig euro. Het bord is helemaal gaaf, echt een mooie vondst. Dus wie weet gaan we er nog wel eens mee naar Tussen kunst en kitsch.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Altijd aan tafel, nooit met een bordje op schoot. Daarom hebben we ook een woonkeuken met een lange tafel. Ook met kamperen aten we aan tafel. We hadden een aanhangwagen en het deksel van dat karretje was onze eettafel. We hoefden alleen maar de poten eraan te schroeven.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Paul zijn moeder. Ik heb haar nooit gekend, want ze is overleden toen Paul 16 was. Met haar zus kan ik het goed vinden en ik had haar ook zo graag willen leren kennen. Paul kwam uit een katholiek gezin van vijf kinderen. Hij heeft leuke verhalen van de pap die zijn vader ’s morgens maakte en minder leuke verhalen dat zijn moeder hem om spinazie stuurde en hij – voor zijn idee – met een weekendtas vol spinazie naar huis kwam en mee moest helpen om de spinazie te wassen en de steentjes eruit te halen en dat zijn moeder van de restjes dan ook nog spinaziesoep maakte. Die spinaziesoep gaan we maar niet eten, daar heeft Paul slechte herinneringen aan. Dan wordt het waarschijnlijk aardappelen, vlees en groenten, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Of een gebraden kip, die met Kerst bij hun op tafel kwam.
HERMAN
Woont in: Ministersbuurt -Oost
Sinds: 1987
Een bord met een bijzonder verhaal
Dit bord heb ik van mijn vader gekregen. Het is van de familie van mijn grootmoeder geweest, de familie Nowee en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Mijn vader bezocht vaak mijn oom die in de Hof van Delft woonde. Na zijn overlijden heeft zijn zoon het bord aan mijn vader geschonken als dank voor zijn bezoekjes aan zijn vader.
Een maaltijd om niet te vergeten
Vorig jaar heb ik in een sterrenrestaurant voor het eerst ganzenleverpaté gegeten. Dat vond ik niet geweldig. Je krijgt de hele avond kleine hapjes. Dus daarna nog even eten bij de MacDonalds…… grapje natuurlijk!
Favoriete manier van eten
Ik ga graag uit eten in goed gezelschap. Vaak in Delft bij Le Mariage. Thuis eet ik een simpele warme maaltijd: aardappelen, groente en vlees.
Zou graag eens eten met
Niemand speciaal.
TIM
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Stromboli Pizza.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Breken bord. Ik zag hem vallen en ik ving hem.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Sjoerd, Gijs, Luc.
MIEKE
Woont in: Olofsbuurt
Sinds: 1991
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Voor vrienden die ik één keer per jaar zag, had ik een keer een enorme pan met vlees gemaakt, waarop die vriendin zei: ‘Je weet toch dat ik vegetariër ben’. Ik schrok en zij was stikverontwaardigd dat ik dat vergeten was. Ik heb toen snel wat garnalen uit de vriezer getrokken en daar wat van gefabriceerd, terwijl haar man, die eindelijk vlees had, samen met een van hun dochters aanviel op die pan met vlees. De andere dochter was ook vegetariër. De pan is schoon leeg gegaan, terwijl ik voor een weeshuis had gekookt.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Mijn vader heeft heel lang in Delft bij de Gistfabriek gewerkt als hoofd import en export van de gist. Hij kwam dus veel bij bakkers en zo kreeg hij op een gegeven moment dit houten bord met de tekst ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ erin uitgesneden. We hadden thuis een Tomado-broodtrommel aan de muur en dit bord belandde daar op en kwam tevoorschijn op momenten dat er gasten kwamen en ook met Pasen. Dan werden er twee rijtjes witte en bruine boterhammen dakpansgewijs op het bord gelegd en als het heel chic was, kwamen er krentenbolletjes naast en mijn moeder legde er ook wel beschuiten bij. Ik gebruik het bord een enkele keer, maar ik weet zeker dat ik het vanaf nu weer intensiever ga gebruiken.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel met vrienden, met mooi servies, zilveren bestek en sinds kort ook messenleggers.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een partner, alleen weet ik nog niet wie dat is. Waar we het dan over zouden hebben? Over het leven, over hoe het écht met de ander gaat. Aan tafel eten leent zich er ook voor dat je echt aandacht voor elkaar hebt en dan komen ook de verhalen los over wat je bezig houdt. Ik zou dan kip klaarmaken in de römertopf met een scheutje wijn, knoflook en kruiden.
RIVER
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Mijn vaders stampot andijvie, lasagna, pasta, picolienies en pizza!
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
De borden van mijn oma vindt ik heel bijzonder.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Taylor Swift en Rhihanna.
ANGELINA
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 1995
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Kreeft vangen in Noorwegen, die klaarmaken en opeten, dat is een bijzondere maaltijd die ik heb gehad. Maar we hebben ook een familierecept om niet te vergeten: koekjestaart. Die hoeft niet gebakken te worden en bestaat onder andere uit chocoladepasta en koekjes. Iedereen is er helemaal dol op en als de kleinkinderen jarig zijn vragen hun vriendjes al: “Je oma is er toch wel met de chocoladetaart?”
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Op dit bord serveerde de oma van mijn vrouw altijd de hapjes. Ze kwam uit Nederlands-Indië, maar of het bord daar ook vandaan komt, is de vraag. Vlak na de oorlog zijn zij en haar man naar Nederland gekomen en later hebben ze nog een tijd in Perzië, het huidige Iran, gewoond. Het is geen bijzonder bord – de decoratie is erop geplakt – maar voor mij staat het voor oma. Als wij hapjes hebben, doen we ze ook op dit bord.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Hier aan tafel in de serre, waar het prettig en licht is. Als er vrienden komen, eten we heel uitgebreid met amuses en kleine hapjes. We houden van koken en hebben ook een tijd catering gedaan.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Niet een speciaal iemand hoor, gewoon met mijn dochters. Ze zijn 42 en 44 jaar en de kleinkinderen zijn 13, 11, 8, 6 en 1. De jongste drie wonen in Den Haag en komen hier regelmatig logeren. Met mijn dochters eet ik kip of vis en groenten. Geen vlees, want daar ben ik allergisch voor en een van mijn dochters ook.
SENNA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Pasta pesto.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Mes en vork.
ELLEN
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 2000
Een maaltijd om niet te vergeten
Onlangs heb ik met vriendinnen spectaculair gegeten in een Scandinavisch restaurant in Den Haag: Bøg. Je kon kiezen uit gewoon of vegetarisch en daarna kwam gang na gang na hapje na hapje, na amuse, na tussengerecht. Bij elke gang een ander bord met op de helft ervan een streep eten, zoals biet op drie manieren bereid, waaronder opgeschuimd. Ik heb nog nooit op die manier gegeten.
Een bord met een bijzonder verhaal
Op 6 december wisselen we voor één maand van servies. Dit is ons kerstservies. Gezelligheid en samenzijn, het klinkt traditioneel, maar dat is Kerst voor mij. Mijn moeder is Noors en in Noorwegen is Kerst belangrijk. Samen eten, samen bakken, samen dingen doen. Vooral dat bakken is belangrijk, in de loop van de adventstijd worden zeven soorten koekjes gebakken en ook de peperkoekenhuisjes zijn Scandinavisch. Dit eetbord heb ik een jaar of vijf geleden gekocht. Met Kerst zelf eten we Ribbe: spareribs met speklappen erop uit de oven met aardappels, gehaktballetjes, witte worstjes en zuurkool met komijnenzaadjes erbij. Een machtig gerecht, waar je bier en aquavit, sterkedrank, bij drinkt.
Favoriete manier van eten
Ik houd van eten met vrienden aan een mooi gedekte tafel. Verder vind ik het vooral leuk als we met het hele gezin en de aanhang samen zijn.
Zou graag eens eten met
Yvette van Boven, de televisie-kok. Ze houdt van vergeten groenten en vertelt daar op een aanstekelijke manier over. Met Leidens Ontzet maakte ze de traditionele hutspot op een andere manier klaar. Niet met klapstuk, maar met karbonaadjes in zelfgemaakte sambal. Ook de uien werden eerst met sambal gebakken en de aardappels en peen kookte ze apart, om alles pas daarna door elkaar te stampen. De helft van Yvettes recepten zijn te ingewikkeld of bevatten ingrediënten die niet zo makkelijk beschikbaar zijn, maar het is wel leuk om naar te kijken. Met haar zou ik willen koken en eten. Dat mag iets zijn, wat ik niet ken; ik laat me graag verrassen.
NINA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Lasagna van mijn moeder.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Op het bord op de foto staat altijd mijn verjaardagstaard.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Maartje Paumen.
LEONIE
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 2014
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik denk vaak terug aan een maaltijd in Rome, twaalf jaar geleden. Achteraf gezien was dit de eerste maaltijd van de vriendengroep die ik nu heb. We zaten op dezelfde middelbare school in Terneuzen, maar in verschillende klassen, dus niet iedereen kende elkaar. Toevallig belandden we bij onze Rome-reis aan dezelfde tafel en we hadden zo’n leuke avond dat we de rest van de reis samengeklit bleven als vriendengroep. Wat we toen aten, weet ik niet eens meer. Het zal wel pasta geweest zijn, maar wat, geen idee.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Bij verjaardagen en feesten, maar ook vaak op zondag, was dit het bord waar mijn oma de taart of de gevulde koeken op serveerde. Mijn oma vond dat alles er op zondag beter uit moest zien dan op andere dagen en dan kwam dit bord uit de kast. Ik heb het bord sinds haar overlijden, zes jaar geleden, en gebruik het ook voor taart en koek.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan een mooi gedekte tafel, met vrienden of familie. Mijn broer en schoonzus wonen hier in de buurt en komen regelmatig eten. Bij iemand anders eten vind ik eigenlijk nóg leuker. Het eten smaakt lekkerder als een ander voor je kookt.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Piet Mondriaan, omdat ik houd van zijn schilderijen. Dan zouden we het natuurlijk over zijn werk hebben en hoe hij daartoe is gekomen: hij is van figuratief naar heel abstract gegaan. Hij was ook antroposofisch; toen hij in Zeeland woonde, zat hij regelmatig te mediteren op het strand. We zouden dan gebraden kip eten of zo, comfort food, niet te ingewikkeld. Of juist in vakjes? Ja, haha, dat zou ook leuk zijn: vierkante aardappels. Zijn atelier zag er trouwens wel compleet zo uit, alles was doorgevoerd in die stijl van vakken en rechte lijnen, dus dat zou daar wel passen. Vierkante aardappels van een vierkant bord.
CORNELIS
Woont in: Centrum
Sinds: 1622, is 33 jaar
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN:
Ik heb ooit eens een maaltijd voor vrienden geserveerd met zeldzame exotische specerijen uit de oost. Van veel dingen die we gegeten hebben weet ik de naam niet eens, maar het maakte veel indruk!
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL:
Dit bord komt helemaal uit China en is van echt porselein, niet van dat Delftse namaak. Als je het tegen het licht houdt dan kan je er zelfs dwars doorheen kijken!
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn gildebroeders samen
ZOU GRAAG EENS ETEN MET…
Maerten Harpertzoon Tromp, onze geweldige zeeheld. Wat een verhalen moet die man hebben!