
GESPER

MATS

PATRICIA

SOPHIE

HENDRIK

NIENKE

LINDA

LIES

LISE

GERDA

MITCHEL

GEERTRUIDA

JAN

SENNA

SJOERD




GESPER
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: mijn geboorte
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Lasagne uit Italie en in een restaurant waar ik mocht bedienen en opeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een Delfts blauw bordje met een roos in het midden.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn gezin eten aan tafel.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn vader.



MATS
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 2007
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Ik ging samen met mijn ouders een keer ergens eten waar we met zijn allen aan een bakplaat zaten. De kok stond daar op te bakken. Hij ging met een ei schieten en die moest je met je mond opvangen net zoals een hond. Japans eten was dat. We gingen uit eten, omdat de vakantie was begonnen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Vorig jaar voor Moederdag heb ik bij de Porceleyne Fles een Delfts blauw bord gemaakt. Ik schilderde met zwarte verf. Hoe meer water ik er bij deed, hoe lichter blauw het werd bij het bakken. En hoe minder water, hoe donkerder blauw. Ik eet niet van dat bord.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Bij de tv! Soms mag dat en meestal eet ik dan hamburgers of pizza en zit ik alleen voor de televisie. Mijn favoriete serie is Gravity Falls.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn beste vriend: Enzo. Altijd als hij bij ons langskomt eten we zelfgemaakte pizza. Dat zou dan ook het gerecht zijn dat we samen gaan eten.



PATRICIA
Woont in: Hof van Delft
Sinds: 1991
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat zijn er heel veel. Vooral met grote groepen samen koken en eten vind ik fijn, bijvoorbeeld op de traditionele momenten van Kerst, Pasen en Sinterklaas. Tegenwoordig zijn we dan met veertien personen en zitten we samen aan een lange tafel. Ik houd van tradities en het leuke is dat onze kinderen het ook logisch en gezellig vinden om op feestdagen met onze vrienden en hun kinderen samen te eten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord heb ik in Frankrijk gekocht in de stad Vienne op weg naar de plek waar we met het gezin elk jaar naartoe gaan, nu al voor het elfde jaar. Vienne is bekend om het porselein dat ze er maken en een lerares van de basisschool heeft een huis daar. Dit bord is voor mij verbonden met de dagen dat we met een grote groep die kant op gaan. We hebben ook ontbijtborden van dit servies en eten er elk weekend van.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met elkaar koken en eten vind ik het leukst. Met vrienden en vriendinnen, of het nu een grotere of een kleinere club is.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een vriendin die ik al heel lang niet heb gezien, van mijn opleiding verpleegkunde in Nijmegen. Wat we dan eten vind ik niet eens het belangrijkste, het gaat er meer om dat we kunnen bijkletsen. Vis misschien of een lekkere pompoenschotel. Ja, dat ga ik eten. Dat lust niemand hier en ik heb daar een heel lekker recept van.



SOPHIE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Spaghettie met rode saus en kaas.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Mijn bord heb ik gekregen toen we met opa en oma naar de Beekse Bergen gingen. En ik heb daar een zebra geaaid.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met je handen eten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Taylor Swift.



HENDRIK
Woont in: de Altena Hoeve
Sinds: 1789 (is 17 jaar)
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN:
De geweldige pudding die we afgelopen kerst aten zie ik nóg voor me staan
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL:
Er kwam net een marskramer met aardewerk langs de deur toen mijn vader in een goede bui was: hij had goede zaken gedaan op de beestenmarkt. Ik mocht een bord voor mezelf uitkiezen, en dit was de mooiste!
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Zomers, buiten in de boomgaard.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
weet ik niet



NIENKE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Een mega spekkoeken heel veel aarbeien.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Anky (paardrijtster)



LINDA
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 1999
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat was toen we met een groep gingen eten in het donker. We gingen die zaal van het restaurant in en ik kreeg het helemaal Spaans benauwd. Echt een angstaanval. Ik ben er toen uitgehaald, heb het nog een keer geprobeerd, maar het ging niet. Toen heb ik in mijn eentje in de hal in het licht gegeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dat is een vierkant bord dat ik kocht na mijn reis van 40 dagen door Cambodja en Vietnam. Speciaal voor mijn vriendinnen had ik Vietnamese verse loempia’s gemaakt, fresh spring rolls, en die wilde ik op bijpassende borden serveren.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Samen met vrienden aan tafel.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
De Japanse schrijver Haruki Murakami. Ik ben gek op Japan, de cultuur fascineert me en het eten, daar kan je me voor wakker maken. Murakami schrijft heel beeldend over allerlei soorten relaties en daar zit altijd iets vervreemdends in. Met hem zou ik diverse hapjes uit allerlei landen willen eten, of witlof in allerlei variaties.



LIES
Woont in: Ministersbuurt-West
Sinds: 2012
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Hier is het altijd wel gezellig met eten. Soep en toetjes vind ik altijd lekker, het middageten wat minder.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik had prachtig servies van Wedgewood, maar dat staat nu allemaal bij mijn dochter. Als ik bij haar eet, eet ik van dat bord, dan heb ik er nog iets aan. Mijn dochter vindt het niet eens zo mooi, omdat het ouderwets is. Ik heb het indertijd gekocht bij de winkel op de hoek van de Binnenwatersloot en ook voor mijn verjaardag gekregen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Zoals ik zelf kookte, eet ik het liefst. Sperzieboontjes, daar deed ik altijd lekker boter overheen. Ik maakte ook graag sukadelapjes en bloemkool met een lekker sausje. Daar genoot mijn man ook altijd van.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn man. Hij kreeg alzheimer en is nu overleden. We hebben het heerlijk gehad met elkaar, bijna zestig jaar. We zaten bij elkaar in de klas toen we zestien waren en deden samen eindexamen. Hij ging toen in Delft studeren en ik werd apothekersassistente. Een enige baan, maar als je trouwde moest je weg. Dat zou ik nu anders doen. Mijn man en ik hebben nog lang samen tennis gespeeld met andere zestigplussers, dat heb ik tot mijn negenenzeventigste gedaan, toen wilden de knieën niet meer. Als ik met mijn man zou gaan eten, zou ik kiezen voor appelmoes, kippenpootjes en aardappelpuree, want dat vond hij ook lekker. En dan zouden we het over deze tijd hebben.



LISE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Pasta Bolognese.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een klein bord met bloemen die ik heel vaak teken.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Heel slordig, met mijn handen en knoeien is niet erg.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Meester Paul.



GERDA
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 2013
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
De maaltijden met mijn oude straattheatergroepje zijn altijd wel memorabel. We zijn nog met vier clowns over, de rest woont allemaal verder weg, en eens in de vijf weken komen we bij elkaar om samen te eten. Als het hier is, begin ik vaak donderdags al met voorbereiden, zodat het eten op vrijdag klaar is of alleen nog opgewarmd hoeft te worden. Mijn specialiteit is hartige taart.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord heeft te maken met mijn hobby’s. Ik kocht het zo’n tien jaar geleden toen ik opnieuw de opleiding bloemsierkunst deed en de opdracht kreeg om een bloemversiering voor een eettafel te maken, compleet met servies. Ik koos voor vier grote rode borden. Ik gebruik ze nu als de clowns komen eten en dan lijkt het net alsof er vier rode neuzen op tafel liggen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Sinds ik hier woon, eet ik hier aan tafel in de voorkamer. Het is prettig om hier te zitten en naar buiten te kijken.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Iemand van de gemeenteraad die iets doet op het gebied van leefomgeving, een wethouder of een ambtenaar, om te praten over structurele oplossingen die de wijk mooier maken. Zo onderhoud ik zelf een aantal boomspiegels door er planten en bloembollen in te zetten, dat doet al veel tegen overlast van fietsen en honden en het ziet er leuk uit. Wat ik dan zou eten? Ik zou een vegetarische hartige taart maken met een salade en dan koffie met likeur en chocolade van Tony Chocolonely, ook omdat dat eerlijke chocolade is. Niet dat ik zo politiek correct wil zijn, maar ik kies wel bewust hiervoor.



MITCHEL
Woont in: de Hof van Delft en Tanthof
Sinds: 2016
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Met Han op het strand bij Breskens eten bij een strandtentje met een mooie zon. Wat ik heb gegeten was een Duitse gepaneerde schnitzel met patat en een kleine salade en als toetje een HELE GROTE bak met Dame Blanche.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Het bord dat ik gebruik als ik bij Han eet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
In de tuin met vrienden en familie en de zon erbij.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Yarasky, omdat hij mijn favoriete YouTuber is. Yarasky maakt filmpjes van zichzelf, terwijl hij aan het gamen is. Wat ik graag met hem zou willen eten is pizza.



GEERTRUIDA
Woont in: Buitenwatersloot
Sinds: 1771 (is 26 jaar)
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN:
Ik heb ooit eens een prachtig diner in één van die mooie buitenhuizen hier langs de Veste gehad.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL:
Dit bord is in Engeland gemaakt. Het schijnt dat ze daar al veel met grote machines doen. De rand is heel fijn afgewerkt, en het is onderdeel van een prachtig groot servies.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Thuis dineren aan een chique gedekte tafel.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET…
Stadhouder Willem V. Ik moet niets hebben van die patriotten!



JAN
Woont in: Westerkwartier
Sinds: 1999
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat was mijn eerste date met Wilma Keizer. Ik had een broccoli-camembertaart gemaakt en die sloeg aan. Het was in 1990 en ik woonde toen in Rotterdam, omdat ik na een half jaar studeren in Barcelona in een grote stad wilde wonen. Al vrij snel kwam ik echter Wilma tegen in Delft en vlot daarna ben ik bij haar ingetrokken.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord is van Wilma, ik denk dat ze het na onze scheiding vergeten is mee te nemen. Ik heb de promotiefoto van mijn roman ‘Agneta’ op het bord geplakt, zodat het nu voor mij symbool staat voor de vele feestelijke maaltijden die het Delftse ondernemersechtpaar Jacques en Agneta van Marken heeft georganiseerd voor hun arbeiders.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel, dicht op elkaar met een klein gezelschap. Mijn eettafel is de gezinstafel geweest met vaste plekken voor mij, Wilma en onze zoons. Daar heb ik goede herinneringen aan.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Agneta van Marken. Mocht ik ooit een tripje door de geschiedenis mogen maken, dan zou ik bij de feestavond in het Agnetapark willen zijn, op de Gemeenschapsdag, waar elfduizend mensen met elkaar feestvierden. Ik zou graag van Agneta willen weten hoe zij haar leven heeft ervaren, zeker de affaire met de kinderen die zij in huis heeft genomen. Ik heb erover geschreven en gefantaseerd, maar zou ook graag de waarheid willen weten.



SENNA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik heb eens een keer bij de Sjees gegeten, toen ging ik met mijn moeder en vader fonduen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb een prinssenbord die ik heb al sinds ik geboren ben.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn vriendinnen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Het meidenteam van Ajax.



SJOERD
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Minestrone soep bij Stromboli.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Heb ik niet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Tim, Gijs, Luc.