
LUCIE

LAURENS

GERARD

JANNA T

LIZZY

ANNA

TIES

VEERLE

JOS

LIAM

JUUL

JESSE

MIRANDA




LUCIE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Chilie, omdat het super lekker is.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Mijn verjaardagsbord want die heb ik altijd bij mijn verjaardag.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met een vork of met handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Koning Willem Alexander.



LAURENS
Woont in: de Ministersbuurt
Sinds: 1984
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Gezelligheid met eten is belangrijk. Eigenlijk ben ik al meer dan 22 jaar vegetarisch. Dat wilde ik als kind al, maar dat kon vroeger echt niet. Ik heb nu al 32 jaar deze snackbar in de buurt en zit 36 jaar in het vak.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Nee, ik heb geen bord met een speciaal verhaal. Ik pak gewoon een bord van de stapel en gebruik ook niet altijd hetzelfde bord. Dat maakt mij niet uit, het gaat erom wat erop ligt. Altijd een bakje van dat nepvlees en yoghurt als toetje.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik eet altijd in de kamer achter de zaak. Dat is eigenlijk ook mijn woonkamer. Veel tijd om te eten heb ik niet, omdat er altijd klanten zijn, dus eten wij dan om de beurt. Ik kook dan lekker tussendoor bloemkool, stamppot, macaroni. Ik ben drie jaar geleden 15 kilo afgevallen dus voor mij geen tussendoortjes.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een goede vriendin. Ik heb haar beloofd dat als ze uit het ziekenhuis komt, we samen gaan eten. Het zal wel wokken worden. Lekker eerst een bordje groente en daarna Chinees. Eigenlijk wil ik wel eens wat anders eten.



GERARD
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 1992
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen ik met mijn vrouw bij restaurant Maxime ging eten. Ik zat middenin een burn-out en volgde een mindfulness-cursus. We kregen allemaal kleine hapjes en ik heb die heel mindful zitten eten, dat waren geweldige sensaties. Ik heb daarna nooit meer zo lekker gegeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord ter herinnering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het hing bij mijn ouders in de gang, boven de bakelieten telefoon. Mijn ouders zijn getrouwd in 1946 en mijn moeder heeft in de oorlog meegemaakt dat er op de boerderij waar zij met haar moeder, broers en zussen woonde, Duitsers waren ingekwartierd in het voorhuis, terwijl in de hooischuur aan de achterkant van de boerderij onderduikers zaten. Het bord doet me denken aan mijn ouderlijk huis en staat in een theekastje met andere spullen die van mijn ouders zijn geweest.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
In groter gezelschap en aan tafel. Ik kom uit een groot gezin – negen kinderen. Mijn zoons van 22 en 20 zijn het huis uit, dus het is nu rustig aan tafel. We hebben afgesproken dat ze in ieder geval eens in de maand allebei tegelijk bij ons zijn om samen te eten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Jesse Klaver, de fractievoorzitter van Groen Links, omdat hij het moet gaan maken in de politiek. Hij doet me erg denken aan Diederik Samsom. Net voor de vorige verkiezingen heb ik een interview gehad met Samsom voor een blad over de tuinbouw. Hij bleek veel over de energie te weten en had grote plannen om die sector te veranderen. Dat is erg tegengevallen. Ik ben benieuwd naar de plannen en beloftes van Jesse Klaver en of hij ze wel gaat waarmaken. Wat we samen zouden eten? Waarschijnlijk vegetarisch.



JANNA T
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Een keer uit school met mijn moeder een broodje garnalen eten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
In de stad.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Jeroen Dubbeldam.



LIZZY
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Patat.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord met een gezichtje.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Overgrootoma.



ANNA
Woont in: Buiten de veste
Sinds: 1641 (is 15 jaar)
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Is een maaltijd die ik nooit heb geproefd. Maar als dienstmeid heb ik ooit een prachtig diner mogen opdienen. Die vreemde geuren zal ik nooit vergeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb dit bord gekregen van mijn tante, die vorig jaar bij de ontploffing van het Kruithuis is omgekomen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Thuis met mijn broertjes en zusjes
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Johannes Vermeer: hij schildert zo mooi!



TIES
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 2004
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Toen we in Thailand met ons gezin op vakantie waren. Op het strand aten we daar een grote visschotel met barracuda, kreeft en schelpen. Ik vond de barracuda het lekkerst.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb geen speciaal bord. We eten meestal van een wit bord. Die is een beetje vierkant met ronde hoeken. Het lekkerste eten? Patat!
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Barbecueën met vrienden. Kreeft, krab en sateetjes.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Onze koning. Dat wordt een patatje van Lau (Snackbar Laurens). We hoeven het nergens over te hebben, gewoon samen een patatje eten. Of hij dat lekker vindt? Vast wel.



VEERLE
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 2015
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Die moet nog komen! Morgen heb ik een Moorddiner bij mijn ouders thuis, met de leiding van het basisschoolkamp van begin dit jaar, een soort reünie. Mijn moeder is onderwijzeres op die school en ik deed er mijn eindstage en samen hebben we een moordspel geschreven, waarbij iedereen van de leiding een rol had. Dat was zo leuk dat we morgen een Moorddiner gaan doen, georganiseerd door een extern bureau. Ik speel een man en moet ook als man verkleed naar het diner komen. In de mails die ik heb gekregen, staat wat ik deed op het tijdstip van de moord en wat voor type ik ben. Er staat niet dat ik de dader ben, maar ik zou mezelf wel verdenken eigenlijk.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord gebruikt mijn moeder altijd met Kerst. Er zijn verschillende kleuren: goud, zilver, rood en blauw. Voor mij staat het bord symbool voor het feit dat we met Kerst met de hele familie bij elkaar zijn, aan een enorme tafel. We zijn een hechte familie, maar zien elkaar niet zo veel. Het bord staat symbool voor met zijn allen aan tafel zitten, en voor familie. Het zijn onderborden, dus je krijgt er steeds een ander bord op.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met veel familie en vrienden om me heen, zoals ook wel wordt gedaan als je 21 wordt. Je ouders koken dan voor je en je broers of zussen zijn de obers en jij mag kiezen wie je van je familie en vrienden wilt uitnodigen om met je te vieren dat je 21 bent.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Ook een familielid: mijn oma van moederskant. Zij was juf, net als ik nu, en is helaas al overleden. Ik was zelf niet zo goed op de basisschool en mijn oma hielp me met bijles, op een manier dat het ook leuk was om te doen. Nu ben ik in haar voetsporen getreden en zou ik graag ervaringen en ideeën met haar willen uitwisselen. Ik zou dan paling-in-het-groen met haar willen eten, daar had ze het altijd over. En als toetje de Hemelse Modder die alleen mijn oma kon maken: een chocolademousse met espresso-smaak. We hebben het recept, maar niemand in de familie kan het zo lekker klaarmaken als zij.



JOS
Woont in: Hof van Delft
Sinds: 1966
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN:
Dat was in het ziekenhuis, toen ik daar lag mocht ik de hele dag niet eten en toen werd ik ’s nachts wakker met een enorme honger. Gelukkig werkte er een hele aardige broeder die voor mij op zoek is gegaan naar wat te eten en het enige wat hij kon vinden was een boterham met nutella en een cappuccino, ik heb hiervan zo genoten in mijn eentje in het donker! Het heeft nog nooit zo lekker gesmaakt.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL:
Dit bord is geïnspireerd op een kunstenaar Marimekko, zijn werk is mooi maar prijzig. Als creatieveling heb ik daar wat op gevonden en dacht dat kan ik zelf. Gewoon een wit bord gekocht met een porselein stift daarna in de oven en kijk dit heb ik ervan gemaakt. Er is niet veel voor nodig om zelf leuke dingen te doen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik hecht niet zoveel waarde aan eten, vind het ook een beetje zonde van mijn tijd. Ik eet meestal tussendoor met anderen of alleen. Dat uitgebreid culinair tafelen is aan mij niet besteed. Ik hou niet zo van warm eten, geef mij maar tosti.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Maakt niet zoveel uit, ik zou wel eens Katharina Bongaertz willen eten. Aan haar heb ik veel te danken.



LIAM
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen ik in New York voor het eerst pizza gingen eten!
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Heb ik niet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen!
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Christiano Ronaldo.



JUUL
Woont in: Ministersbuurt
Sinds: 1996
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
De eerste maaltijd met mijn vriend in een cafeetje in de Dordogne. Door een onverwachte onweersbui had onze groep van elf zich opgesplitst en zo kwam ik met hem en drie anderen in dat café terecht. Tijdens dat onweer sloeg ook bij ons de vonk over, en het ijsje toe werd bij ons één ijsje met twee lepeltjes.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een Delfts blauw sierbord met een tekst waarvan de laatste zin luidt: ‘Het gerecht zelf doet er niet toe.’ Ik heb het gekregen toen ik 50 werd.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel met zijn tweeën, liefst op een hoek zodat je haaks op elkaar zit in plaats van tegenover elkaar. Dat praat makkelijker.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn vriend. Hij is zes jaar geleden overleden. Dan zouden we eten met een fles wijn erbij en heel lang tafelen. En het gerecht zou er dan ook niet toe doen.



JESSE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Een kerstdiner met opa en oma. Het was leuk en lekker.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord met Delfts blauw van oma en opa.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Vriet met handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Max en Boaz



MIRANDA
Woont in: Hof van Delft
Sinds: 1999
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Als ik bij mijn zus in Portugal ben, ga ik heel graag aan een heel klein haventje sardines eten, net vers gevangen sardines met een mooie aardappel met alleen maar olijfolie en zeezout eroverheen. Zonnetje en een goed glas wijn en de geur van het buitenzijn. Dat is voor mij de ultieme maaltijd.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Zoals wij Delfts blauw hebben, is dit motief typisch voor Portugal. Ik heb het bord van mijn zus gekregen. Zij woont al vijftien jaar in Portugal en heeft dit servies ook, dus voor mij voelt dit bord als familie.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Buiten aan een lange tafel met het kampvuur aan, het mag best een beetje fris zijn, samen met andere mensen heel veel verschillende dingen eten en daar heel lang over doen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Sting. Wat hij met muziek doet, doe ik met eten: culturen bij elkaar brengen. Hij heeft passie voor zijn vak, is begaan met de wereld. Het lijkt me ontzettend leuk om voor hem allemaal verschillende hapjes te koken, en dat hij dan zijn muziek laat horen.