MYRTHE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2009
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Spagetie Carbonara uit Italie.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bordje van opa en oma met een zeehond er op.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Mes en vork.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Naomi van As.
COR
Woont in: de Ministersbuurt-West
Sinds: 1919
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik heb altijd heerlijk gegeten, mijn moeder kon zo lekker koken.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een wit vierkant ontbijtbordje met bloemetjes erop. Een gezellig bordje. Helaas heb ik geen bordjes meer, maar heel toevallig hebben ze hier in de Lindenhof dezelfde ontbijtborden als ik vroeger bij mijn ouders had. Mijn ouders hadden een eigen kruidenierswinkel en ik werkte er graag in de winkel toen ik nog jong was. Het contact met de klanten vond ik zo leuk.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik houd van warm eten. Lekker soep vooraf en daarna aardappeltjes met groenten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Ik zou graag nog eens met mijn zus van 99 jaar willen eten die nu in Krimpen a/d IJssel woont.
ELYSE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: dat ik geboren ben
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Vega ballen met spinazie, aardappel, bonen en broccoli.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb een keer een bord gemaakt die ik zelf heb geschilderd in groep 3.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen, jammie.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Afke en Boaz.
SUSAN
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 2008
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Mijn man nam me eens mee naar een Italiaans restaurant waar op authentieke Italiaanse wijze werd gekookt. Je mocht kiezen tussen vlees, vis of allebei (er was geen menukaart aanwezig) en je kreeg dan van alles gepresenteerd, met allemaal verschillende smaken. Iedereen uit deze familie had een taak en zette zich met Italiaans temperament ten volle in.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Deze borden heb ik nog maar pas gekregen en toch ken ik ze al mijn hele leven. Mijn grootouders en mijn moeder emigreerden uit Australië naar Nederland en hadden lange tijd een servies dat een allegaartje was. Toen mijn grootouders veertig jaar getrouwd waren, heeft mijn moeder dit servies cadeau gegeven. Ik heb dierbare herinneringen aan de bijzondere momenten waarbij ik dit servies uit de kast mochten halen. Ik denk dat ik het ook ga bewaren voor speciale momenten.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
In de zomer buiten met de barbecue aan. Maar binnen aan tafel met vrienden vind ik ook fijn.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Jamie Oliver. Hoe hij het voor elkaar krijgt dat op Britse scholen geen gezoete frambozen- en aardbeienmelk meer wordt gegeven en scholen overstappen op gezonde voeding. Hoe hij daarbij tegen muren oploopt en toch doorgaat, dat vind ik heel bijzonder. Ik vind hem ook erg aanraakbaar, terwijl hij toch zo bekend is en over de hele wereld mensen in dienst heeft. Ik zou voor hem een lasagne maken met veel verse groenten. Basic en met liefde klaargemaakt. Ik denk dat we het daar dan ook over gaan hebben: dat de meest simpele dingen zo lekker kunnen zijn.
EOWYN
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Met mijn familie in Engeland in een super leuk restaurant.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Mijn baby bordje waar ik vroeger van at.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Adele.
KOK
Woont in: het Agnetapark
Sinds: 1977
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat is de maaltijd bij restaurant de Klikspaan, toen we 50 jaar getrouwd waren. Een groot deel van de familie was er en vrienden. Alleen het deel van de familie dat in Amerika woont, was er helaas niet bij.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dat is een bord van Kegelclub De Baanvegers, gemaakt door Ditta van Bergen van keramiekwinkel De Potterie op de Lange Geer. Haar man was lid van De Baanvegers en zij verzorgde de prijzen. Dit bord was ter herinnering aan het ‘Vetkuiventoernooi’, compleet met pettycoats en de jukebox van groenten- en fruithandelaar Koos Bertels.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel of met het bord op schoot bij de televisie, als we bijvoorbeeld Studio Sport kijken.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een oud-collega van de Gistfabriek. We werkten in ploegendiensten en hij en ik zaten altijd met zijn tweeën. We hebben 13 jaar samengewerkt en konden het goed met elkaar vinden, maar zijn elkaar helaas uit het oog verloren.
ELENA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2012
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Pasta met garnalen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Lotte.
ANNIE
Woont in: de Ministersbuurt-West
Sinds: 2014
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Mijn man werkte bij de TU en ik bij Meubelstoffeerfabriek Sanders. We hadden een meisje in huis dat kookte. Ik ben niet zo’n goede kookster; er mislukte nogal eens wat. Daarom kookte mijn man ook weleens.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik heb een hoop rommel, maar toen ik ging verhuizen is er een hoop weggaan. Dit bord heb ik volgens mij gekregen toen ik 12,5 jaar getrouwd was. Ik had er zes, maar ze zijn bijna allemaal gebroken. Ik heb er nu nog twee.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik eet nu graag met de bewoners in de zaal van de Lindenhof. Dat is een stuk gezelliger dan alleen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Met niemand speciaal. Het is goed zo.
KARLIJN
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen ik kalkoen heb gegeten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Er staat een bijzondere boodschap op.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen eten.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Rein.
MARIAN
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 2006
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Op een heel afgelegen plekje in Thailand heb ik de lekkerste tom kha gai gegeten. Dit is een soep van kokosmelk, kip, garnalen, groenten en pepertjes. Met het gezin waren we in Thailand op fietsvakantie van Bangkok naar het zuiden.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord heb ik van mijn vriendin gekregen. Het is een mooi versierd bord, dat ik voor hapjes ga gebruiken. De eerste hapjes? Ik denk dat het sushi wordt.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Buiten en in gezelschap. Barbecueën bijvoorbeeld. Of, nog leuker: op het strand. Het liefst aan tafel, maar dat kan niet altijd.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Vriendinnen van de middelbare school. Dat roepen we al jaren, maar sommigen wonen wat verder weg. Of met alle buren van de Buitenwatersloot, dat lijkt me ook leuk. Dat iedereen hapjes meeneemt en dat met elkaar deelt. Aan een lange tafel of in bootjes, zoals een floating dinner.
LUC
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Spagetti met rode saus. Het was zo lekker dat ik het elke dag wou.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Hmmm, nou.. ik at er vroeger van.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Willem Alexander, gewoon friet.
RONALD
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 2001
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Dat zijn de maaltijden die ik kook en hier in huis serveren in ons huiskamerrestaurant. Dan kook ik samen met de buurman en nodigen we 18 tot 20 betalende gasten uit. Dat zijn mensen die wij kennen, maar onderling kennen ze elkaar vaak niet. Zo ontstaan er nieuwe gesprekken.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een zilveren kinderbordje van bijna vijftig jaar oud, compleet met bekertje en lepel. Mijn ouders weten niet meer van wie ik het gekregen heb, maar waarschijnlijk hebben ze het zelf gekocht. Ik heb als kind van het bordje gegeten, maar nu staat het op de slaapkamer.
HOE DINER JIJ HET LIEFST
Aan tafel in gezelschap, met het gezin.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn moeder, maar zij leeft niet meer. Ze zou dan waarschijnlijk zeggen ‘als jij er bent gaan we vis eten’. Dat was al jaren de grap; ik at namelijk helemaal geen vis. Mijn moeder kon goed koken en ze maakte vaak een gerecht met varkensvlees en sinaasappelsaus. ‘Onder een hoed’ heette dat, met bladerdeeg eroverheen. Maar dat is niet het gerecht dat ik met haar zou willen eten. Misschien is het doel ook meer dat je met elkaar aan tafel zit dan wat je eet.
ELISA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen we op de top van een berg gingen eten met Anouk, Tobias, Papa en Mama.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Heb ik niet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met de hand.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Ilse de Lange.
WIM
Woont in: Ministersbuurt-West
Sinds: 2015
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Dat is het eten dat mijn vrouw altijd klaarmaakte. Zij kon altijd goed koken en alles smaakte erg lekker. Helaas leeft ze niet meer. Iets wat ik nooit zal vergeten, is dat mijn zusje samen met mijn moeder in de oorlog naar het noorden van Nederland is gelopen om eten te vinden. We hadden geen voedsel of voedselbonnen meer en daarom zijn ze op pad gegaan. Uiteindelijk zijn ze in Parrega in Friesland terechtgekomen en hebben ze daar gelukkig te eten gekregen.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Nadat mijn vrouw is overleden, ben ik in de Lindenhof komen wonen. Onze inboedel is uiteindelijk verdeeld en ik heb nu ‘praktische’ spullen. Serviesgoed van melamine in plaats van porselein bijvoorbeeld. Ik heb last van mijn hart en evenwicht is lastig. Daarom ben ik wel blij met mijn stootvaste spulletjes. Hoe noemen jullie dat tegenwoordig, is dat niet ‘hufterproof’?
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Ik werkte vroeger bij de Flesschenfabriek, hier in Delft. Dat was een fabriek voor verpakkingsglas, zoals voor melk, pap en kleine flesjes. Aan deze tijd heb ik warme herinneringen. Achteraf gezien heb ik heel veel werk kunnen verrichten op verschillende niveaus. Was zelfs chef-verantwoordelijke van een afdeling geworden! Lunchen deden de jongens en ik altijd samen, in de kantine. Het was een fijne tijd.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn vader. Hij is jong overleden toen hij 56 was. Hij was schilder en we hadden het thuis niet breed. Etentjes zoals ik dat wel eens had met mijn vrouw, heeft hij nooit gekend. Ik zou het daarom leuk vinden om met mijn familie van toen eens uitgebreider te dineren want, dat hebben we samen nooit kunnen doen.
LOTTE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Op de Peppel hadden ze pasta met rose-achtig spul er in en dat wist ik niet.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een Delfts blauw bord met mensen er op.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
De kleine stukjes met je handen en de rest met bestek.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Elena en Enzo.