PAUL
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Pasta met een kaasburger en een salade.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Je ziet het gelijk als je in de borden van mijn oma kijkt.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Kaas en zout er over heen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn achter achter neven.
ELLA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2016
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
In een sushi restaurant op mijn verjaardag.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een porseleinen bord van mijn oma uit Friesland.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
In stukjes.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Een topkok.
ADA
Werkt in: Ministersbuurt-West
Sinds: 2005
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen mijn man en ik gingen fonduen met mijn zus en zwager en het tafellaken in brand vloog door de spiritus. Mijn zus gooide meteen de waterkaraf erover, dus er kwam geen brand, maar die maaltijd staat me nog goed bij. We hebben daarna nog wel verder gegeten, met een bakplaat onder het fonduestel.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord is onderdeel van het servies dat we voor ons huwelijk van mijn schoonouders hebben gekregen. We hebben het zelf uitgezocht en ik koos voor dit servies, omdat het er rustig uitziet als er eten op je bord ligt, terwijl het toch vrolijk is. Ik gebruik het nog steeds.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel met het gezin of met vrienden en familie. Ik heb drie kinderen, waarvan twee met aanhang en ik vind het het leukste als zij er allemaal zijn en we dus met zijn zevenen eten. Dat gebeurt een keer per week. Om de beurt mogen ze kiezen wat ik dan kook. Lasagne vinden ze lekker, spinazie met room en tagliatelle, nasi, bami, Indisch kook ik ook graag, spinazietaart, macaroni met kippenlevertjes en zure room…
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn vriendin Monique en haar man. Ik ken Monique al vanaf de middelbare school en meestal zien we elkaar twee keer per jaar. Dan zou ik Indisch koken en dan zouden we het hebben over Parijs. Daar zijn we al eens samen naartoe geweest en dat willen we nog een keer doen.
EEFJE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Melanzane. Het lijkt een beetje op lasagna alleen dan anders. Er zit aubergine in.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord dat mijn oude juf voor mij heeft gemaakt bij Pasen toen ik ziek was.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met mijn handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn beste friendin.
ANITA
Woont in: het Westerkwartier
Sinds: 2005
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Brood en Spelen, een theaterspektakel met zo’n zestig man, waarbij je als deelnemer alleen je eigen scène wist. Ik zat in de organisatie en had met mijn teamgenoten een scène tijdens de soep. De aankleding was geïnspireerd op de film Moulin Rouge: hoge hoeden, kleurige jurken, stola’s.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Een bord waar ‘Pasta’ op staat, al ligt er vaak iets anders op. Ik heb een set van deze borden gekregen toen ik met mijn toenmalige vriendje ging samenwonen. Deze borden zijn handig bij Indisch eten, wat we vaak koken, maar ook aardappels-vlees-groenten kan je er prima van eten, of soep. En pasta natuurlijk.
HOE EET JIJ HET LIEFST
Met een grotere groep aan een lange tafel, waarbij je extra lekker eet en samen praat. Of juist lekker in mijn eentje in de keuken op een kruk, met mijn rug tegen de verwarming, de radio aan en wat te lezen bij de hand.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
De buren uit de straat. Dan zou ik willen voorstellen dat iedereen iets maakt waar hij of zij goed in is. En dan de straat afzetten, zodat we met z’n allen buiten kunnen zitten.
GIJS
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Spinazie met tomaten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Het bord van mijn opa.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met vork en mes.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Koning Willem Alexander.
COOSJE
Woont in: de Ministersbuurt-West
Sinds: 2013
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Ik ben geboren in Groningen, een plaatsje dichtbij Pieterburen. Op maandag was het altijd wasdag. Mijn moeder had het dan altijd druk en weinig tijd om te koken. Ze maakte dan Groningse poffert. Het is een soort broodcake in een tulband. Dat was een echte traktatie! En als toetje karnemelkse gortepap. Zou het graag weer een keer willen eten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Rondom de ramen in mijn kamer hangen wel 20 Delfts blauwe borden. Deze borden hebben we (mijn man en ik) gekregen bij jubilea en vaak als relatiegeschenk. We hebben namelijk heel lang een tassenzaak gehad, Stuivinga sinds 1946. Dit bord lag nog in de kast. Waarschijnlijk heeft mijn man dit bord een keer gekocht met Kerst.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Toen we in Delft onze eerste zaak openden in de Jacob Gerritstraat raakten we bevriend met andere ondernemers. Met onze gezinnen gingen we graag uit eten. Deze vriendschappen hebben wel 60 jaar geduurd.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn kleinzoon. Hij kan echt heel lekker koken, maar heeft het nu heel druk met mijn pasgeboren achterkleinzoon.
NORAH
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Pasta pesto.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Het gele bord met een hap eruit.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Met bestek.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Oma Els.
PIA
Woont in: de Ministersbuurt-West
Sinds: 2013
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Niet snel zal ik het eten tijdens mijn reis in Vietnam vergeten. Niet zozeer door de andere smaken en kruiden, maar de volgorde was compleet anders! Het eindigde namelijk met soep.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Toen mijn (inmiddels overleden) man en ik verkering kregen, konden we bij een chique servieswinkel in Delft voor een serviesgoed sparen. Twee jaar later gingen we trouwen en hadden we ons serviesgoed compleet. We hebben het regelmatig gebruikt, maar nu bewaar ik het voor speciale gelegenheden.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Altijd aan tafel. En altijd is deze gedekt, ookal leef ik nu alleen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn zus. Ik ben met haar op reis naar Vietnam geweest. Ik zou dan graag weer Vietnamees eten, compleet met stokjes en de soep als laatste gang.
HIBA
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2011
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Toen ik in Marokko was en toen ik met mijn familie ging eten.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Heb ik niet.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn familie.
EVERT
Woont in: Buiten de veste
Sinds: 1492 (is 16 jaar)
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Mijn vader kwam ooit thuis met een gestroopte gans: het lekkerste vlees dat ik ooit heb gehad!
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Ik ben zo blij met mijn eerste houten bord. Al is het dan niet van aardewerk, zoals de rijke lui, ik eet in ieder geval niet meer uit de pot.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Lekker met mijn handen!
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
Mijn buurmeisje
FAMKE
Zit op school in: de Olofsbuurt
Sinds: 2010
EEN MAALTIJD OM NIET TE VERGETEN
Een broodje ijs op Sicilië en dat was verrukkelijk.
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Dit bord heeft mijn opa gemaakt.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Zonder handen.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
De maker van Minecraft.
BEP
Woont in: de Hof van Delft
Sinds: 1991
EEN BORD MET EEN BIJZONDER VERHAAL
In een creatieve bui heb ik een vis op een bord geschilderd. Dat bord gebruik ik nu al zo’n tien jaar om op verjaardagen de vishapjes op te serveren. Dan ziet iedereen gelijk dat het vis is en dat is handig, want ik heb een hele grote familie.
EEN MAALTIJD OM NOOIT TE VERGETEN
Ik heb een keer in Istanbul een maaltijd gegeten op die ene brug, waar al die vissers zitten. Ik eet graag vis. Dat is me altijd bijgebleven, dat je eigenlijk vanuit het water zo de vis op je bord kreeg. Met mijn man, zoon en schoondochter was ik daar drie dagen, om vanuit daar met een cruiseschip verder te varen.
FAVORIETE MANIER VAN ETEN
Aan tafel en in gezelschap.
ZOU GRAAG EENS ETEN MET
André Kuipers. Hoe hij kan vertellen over de reizen die hij heeft gemaakt. En hij is altijd zo’n vrolijke man. Ik heb een lekker visrecept, dat is van te voren al klaar te maken. Dan heb je ook niet dat je constant in de keuken staat.